K A R I N T H I Ë
WELKOM IN
PROVINCIE VAN BERGEN EN MEREN
Ga naar de inhoud
Lieser-/Maltatal

Wat de bergen betreft een geweldige ligging: het Lieser-/Maltatal ligt op de scheidslijn van 2 nationale parken. Het nationale park Hohe Tauern met zijn collectie drieduizenders en het nationale park Nockberge met zijn ronde, glooiende toppen. Hier toont water zijn volledige toneelkunst, de stad Gmünd middeleeuwse architectuur en de hotellerie met gevoel voor gezinnen.

De Hochalmspitze, de zogenaamde Tauernkoning, oefent bijzondere aantrekkingskracht uit op recreatieve bergbeklimmers. Vol genot gaat het naar luchtige hoogtes, langs landschappelijk afwisselende formaties. Maar de schoonheid van de drieduizenders bedriegt. Training is noodzakelijk: het is al vroeg te leren in de kinderklimtuin Maltatal. Wandelaars zweven naar de hoogten van het Lieser- en Maltatal en gaan over de sappige, zachte weidegronden. Het uitzicht stort omlaag – net als het water, waarvan u in het Maltatal bruisende massa’s vindt.
Ontelbare wandelingen (geschikt voor gezinnen) ontsluiten paradijzen boven de boomgrens: stille bergmeren, hoogvenen, bergweiden en hutten. Natuurkenners zullen hier genoeg vinden, in de regio bloeien veel prachtige en unieke bloemen. Het Tauernbloempje op de Hafner of de blauwe “Himmelsherold”, edelweiss en wolgras dingen om de gunst van het oog in de Nockbergen, dat zoals veel in Karinthië onder natuurbescherming valt.
Hoogste toppen  
 Ankogel Gruppe  
   Hochalm Spitze 3360 meter
   Ankogel 3246 meter
 Reißeck Gruppe  
   Sonnblick 3109 meter
   Großes Reißeck 2965 meter
   Zaubernock 2944 meter
   Tristenspitz 2930 meter
 Hafnergruppe  
   Hafner 3076 meter
   Malteiner Sonnblick 3030 meter
   Lanischhafner 3018 meter
 Nockgebiet / Gurktaler Alpen
   Eisenhut 2441 meter
   Rosennock 2440 meter
   Königsstuhl 2336 meter
   Wöllaner Nock 2139 meter
Onderweg op de vlakte: het gezinsdal scoort bij kleine wandelaartjes met leuke vlakke stukken zoals de sprookjeswandeling Drachenschlucht, de “Malteiner Wasserspiele” en nog veel meer.

Onderweg in het middelgebergte: de Nockalmkant is de populairste kant van wandelliefhebbers die graag over ronde bergtoppen wandelen. Aanrader: Nordic Fitness in de Nockbergen.

Onderweg in het hooggebergte: het Maltatal stelt alpinisten zwaar op de proef: zo veel moeilijke toppen! Hofner-, Ankogel- en Reißeck-Gruppe vergen stabiliteit, klimervaring en een goede conditie.


Tourentips:

Belevenis Gößgraben
Omhoog naar de Gießener Hütte via het bewegwijzerde bergpad of u volgt de brede Schotterweg met talrijke scherpe bochten tot aan de Gießener Hütte. Vanuit hier heeft u een mooi uitzicht op het laatste deel van het Gößtal met hoog oprijzende bergtoppen.

Wandeltijd: ca. 1,5 uur
Moeilijkheidsgraad: makkelijk
Tussenstop: Gießener Hütte (2202 meter)


Großer Hafner (3076 meter)
Relatief eenvoudig voor een drieduizender, Maar toch niet te onderschatten! Uitgangspunt is de Gmünder Hütte aan de Maltatal-Hochalmstraße. Daarvandaan gaat het tamelijk steil omhoog naar de Obere Maralm en via de brug naar de Kattowitzerhütte. Via de steile Sporn komt u op de zuidwest-graat van de Hafner, die bij het begin met behulp van staalkabels overwonnen moet worden. Maar daarna gaat de weg zonder veel moeite verder naar de top. Ook de Hafneroversteek is de moeite waard, beginnend bij de Muhr via de Rotgüldenseen, Wastelkarscharte op de Großen Hafner. u kunt afdalen naar het Maltatal.

Wandeltijd: 5 uur vanaf Gmünder Hütte/Hochalmstraße
Moeilijkheidsgraad: moeilijk
Tussenstop: Kattowitzerhütte (2319 meter), Obere Maralm


Königstuhl (2336 meter)
Uitgangspunt is Innerkrems. Wandeling over de Saueregg Alm via de Karintische grensweg naar de Seenock, verder naar de Friesenhalshöhe. Na ca. 100 hoogtemeters komt u bij de Königstuhl. Na een rustpauze gaat het in de richting van het dal over de Rosaninalm naar de Dr. J. Mehr-hut naar Schönfeld en dan verder naar Innerkrems.

Wandeltijd: 4,5 uur
Moeilijkheidsgraad: middelzwaar
Tussenstop: Dr. J. Mehrl-hut (1730 meter), Schönfeld
Terug naar de inhoud