K A R I N T H I Ë
WELKOM IN
PROVINCIE VAN BERGEN EN MEREN
Ga naar de inhoud

Villach - Faaker See - Ossiacher See

Villach - Faaker See - Ossiacher See

In de Alpe-Adria-stad Villach komen alle denkbare bergformaties samen: de uitlopers van de Nockbergen in het noorden, Karawanken en Karnische Alpen in het zuiden en daarvoor de machtige Dobratsch. Daar tussenin liggen twee van de grootste en mooiste meren van Karinthië (Faaker See en Ossiacher See). In Warmbad Villach en Bad Bleiberg borrelt het warme bronwater omhoog.
Ten noorden van Villach liggen de zonnige Gerlitzen en het Verditz, dat tot het gebied van de Nockbergen behoort. In het zuiden domineert de Dobratsch met haar natuurpark, waarvan de zuidzijde bij een aardbeving verloren is gegaan. De “Schütt” en de alpentuin aan dezelfde kant zijn ware natuurparadijzen. Daarachter verheffen zich links de Karawanken, rechts de Karnische Alpen. De tektonische breukzone daar tussenin wordt geflankeerd door de imposante Mittagskogel en vergezeld door een reeks thermen die in Warmbad-Villach en Bad Bleiberg wonderen verricht. Terecht wordt de regio het hart van Karinthië genoemd. Zij is echter het middelpunt van een veel grotere invloedssfeer. Hier, bij het Dreiländereck, komen Slovenië, Italië en Karinthië bij elkaar. Het karakter van Villach is levenslustig, mediterraan. De 9 meren in de omgeving zijn ware zwemparadijzen, vooral de turkooise Faaker See en de gecultiveerde Ossiacher See.
Hoogste toppen  
 Karawanken  
   Hochstuhl 2237 meter
   Mittagskogel 2145 meter
   Koschuta 2066 meter
   Dreiländereck 1509 meter
 Villacher Alpe  
   Dobratsch 2167 meter
 Aufländische Nockberge  
   Gerlitzen 1911 meter
   Verdit/Amberger Alm 1832 meter
 Karnische Alpen  
   Oisternig 2062 meter
   Poludnig 1999 meter

Onderweg op de vlakte: overal waar water is, en daarvan is er hier veel: Nordic Walking of promeneren langs de Ossiacher See, Faaker See en Afritzer See!

Onderweg in het middelgebergte: op de wandelbergen Gerlitzen, Verditz, Dobratsch en Dreiländereck geldt het motto: gezellig over de bergweides van berghut naar bertghut.

Onderweg in het hooggebergte: bergbeklimmers weten altijd wanneer het middag is. Precies in het zuiden ligt de mooiste top van de Karawanken, de Mittagskogel. Zijn piramidevorm maakt de keuze voor de beste route moeilijk.


Tourentips:

Natuurpark Dobratsch
De Dobratsch, zoals de Villacher Alpe ook wordt genoemd, staat volledig onder natuurbescherming en biedt een grandioos uitzicht! Op de top staan het Ludwig-Walter-Haus, een 164 meter hoge zendinstallatie van de ORF en twee kapellen. De weg naar boven is niet moeilijk: vanaf Villach rijdt u over de tolweg Villacher Alpenstrasse tot de parkeerplaats Rosstrasse. Hiervandaan loopt u zonder noemenswaardige klim tot op de top. De Alpenstrasse voert langs één van de mooiste alpentuinen ter wereld. Hier bloeien meer dan 900 bloemen.

Wandeltijd: ca. 2,5 uur vanaf parkeerplaats Rosstrasse
Moeilijkheidsgraad: makkelijk
Tussenstop: Ludwig-Walter-Haus


Foto: Vi-Fa-Os Tourismus


Arriach - naar het geografische middelpunt van Karinthië
De weg naar het geografische middelpunt van Karinthië start met de cultureel interessante Hofwanderweg tot aan de "Smoliner". Hier rechts afslaan. Het rode, met een cirkel gemarkeerde middelpunt kunt u niet missen. Een webcam zendt alles live uit op internet, bezoekers kunnen zich hier per zelfontspanner laten fotograferen. Deze gezinsvriendelijk tocht is op 3 manieren af te sluiten vanaf de Hofwanderweg: 1. dezelfde weg terug; 2. Kandelaberfichte - Saubode - Arriach; 3. Hofwanderweg tot het eind volgen.

Wandeltijd: 2,5 tot 3 uur vanaf Arriach
Moeilijkheidsgraad: lichte wandeling


Foto: Vi-Fa-Os Tourismus


Arnoldstein - Dreiländereck
Bij het Dreiländereck komen Oostenrijk, Italië en Slovenië samen. Een stoeltjeslift brengt u op de Alpe-Adria-uitzichtberg. Vanaf de Seltschacher Alm voert de weg langs de Dreiländereckhut over bergweiden langs de grens naar het westen. In amper 20 minuten is de top al bereikt. De afdaling is moeilijker: na Seltschach loopt de route via de Karawanken-Höhenweg, die langs de staatsgrens voert over een beboste kam en over de vlakke kruin van de Homitsch. Dan gaat het naar beneden via de steile noordflank met kronkelige wegen en jagerspaden. Wie niet terugdeinst voor een langere route omhoog naar het Dreiländereck, heeft totaal 6 uur nodig via Steinberg.

Wandeltijd: 3 uur vanaf Seltschacher Alm
Moeilijkheidsgraad: makkelijk
Tussenstop: Dreiländereckhut, Bergrestaurant Alm


Foto: Vi-Fa-Os Tourismus


Mittagskogel via Bertahütte
De westelijkste top van de Karawanken is de meest imposante: de piramide van de Mittagskogel. Vanaf Kopein gaat u bergopwaarts naar de Bertahütte (1567 meter), via een bosweg of via een steiler bospad. Hiervandaan heeft u de mogelijkheid naar de Ferlachspitz (1739 meter) te lopen (ca. 45 minuten) of nog eens 2 uur verder naar de Mittagskogel (2145 meter) te wandelen. Hiervoor heeft u wel een vaste tred nodig en mag u geen hoogtevrees hebben. De inspanning wordt meer dan beloond: vanaf de Mittagskogel kunt u (bijna) de zee zien. De terugweg kunt u het beste nemen via de Roßalm.

Wandeltijd: 4 uur
Moeilijkheidsgraad: middel - moeilijk
Tussenstop: Bertahütte


Foto: Vi-Fa-Os Tourismus


Terug naar de inhoud